- Żywność
-
Suplementy
- Kobiety i ciąża
- Adaptogeny
- Witaminy liposomalne
- Na włosy, skórę i paznokcie
- Witaminy i minerały
- Na oczy i wzrok
- Na oczyszczanie organizmu
- Na odporność
- Na przeziębienia i infekcje
- Na poprawę pamięci
- Probiotyki
- Na stawy i kości
- Na trawienie
- Na układ krążenia
- Na układ nerwowy
- Na układ moczowy
- Dla sportowców
- Na stres i zdrowy sen
- Kawy i herbaty
- Zioła
- Kosmetyki
- Polecamy
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-


AMARANTUS ZIARNO 5KG SWOJSKA PIWNICZKA SWOJSKA PIWNICZKA
- Odbiór osobisty 0
- Paczkomat InPost 14.99
- Kurier InPost 16.99
- Kurier (Pobranie) 19.99
Co to jest Amarantus?
Amarantus ziarenko drobne jak ziarenko maku, już od XXI wieku znane i lubiane w Europie. Amarantus przywędrował do Europy wraz z odkrywcami Ameryki, tam został znaleziony przy budowlach Majów i jako ozdobny kwiat został przywieziony do Europy. Jak wcześniej wspomniano dopiero w XXI wieku został zbadany i okazało się że pomimo iż nie jest botanicznie zbożem to jest bogatszy w składniki odżywcze i mineralne od naszych rodzimych europejskich zbóż, żyta, pszenicy czy jęczmienia. Od tego odkrycia zaczął zdobywać zwolenników w Europie jak i na całym świecie.
Gdzie uprawia się Amarantus?
Obecnie Amarantus w znaczących ilościach uprawiany jest w krajach Ameryki południowej, Indiach oraz w części krajów Afrykańskich. Polska nie pozostaje bez upraw Amaranrusa, największym ośrodkiem upraw Szarłatu, bo tak brzmi jego inna nazwa, w Polsce jest Lubelszczyzna. To na Lubelszczyźnie uprawia się około 90% polskiego amarantusa. Amarantus oprócz cennego ziarenka jest rośliną, która ma dużo większe zapotrzebowanie na dwutlenek węgla w porównaniu z rodzimymi roślinami. Warto pomyśleć o uprawie tego para zboża w celach nie tylko uprawy dla ziarna, warto uprawiać go w ogródkach dla poprawienia wydajności oczyszczania powietrza w naszej najbliższej okolicy.
Jak gotować amarantus?
Szarłat rodzi małe ziarenka wielkości maku, są one lekko brązowo złote, w smaku delikatnie orzechowe. Przygotowanie amarantusa do spożywania nie jest rzeczą trudną, ziarenka gotujemy jak kaszę, w lekko osolonej wodzie, do momentu uzyskania odpowiedniej twrdości. Ugotowane ziarenka można przepłukać pod bieżącą wodą a następnie dodawać do zup, sałatek czy mussli.
-
Polecane
-
Podobne produkty
-
Inni kupili
-
Ostatnio oglądane produkty